Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Tetőkert - tervezés, építés és öntözés


Napjaink kertépítészete nem ismer akadályt. Hazánkban csak néhány éve jött divatba a kertépítés egyik speciálisabb fajtája, a tetőkert építészet, mely főleg a társasházak lapostetős szintjét lakók számára kínál kerttulajdonosi örömöket, ráadásul több opcióban is:
  • intenzív tetőkert
  • extenzív tetőkert


Az intenzív tetőkert egy jól szigetelt lapos háztetőn épített kert. A füvesítendő területet úgy alakítsuk ki, hogy 10-15cm vízelvezető réteg (kavics) legyen, amibe drain-cső kerül. A réteg tetejére minimum 30cm termőföld kerüljön. Akár kézi füvesítéssel, akár gyepszőnyeg rakásával gyepesíthetünk. Fákat, cserjéket 50-60 cm vastag termőföldbe ültessünk - gondolva a növények későbbi növekedésére is.

Mielőtt meghoznánk végleges döntésünket, hogy egy szép tetőkerttel szeretnénk barátságosabbá tenni a tetőteret, úgy érdemes néhány dolgot végiggondolni, még a tervezéskor.

Tetőkertnél az 1 m2-re jutó terhelés minimun 1000-1100 kg/m2. A födém teherbírásával kapcsolatosan idejekorán érdeklődjünk a ház kivitelezőjétől.

Ügyeljünk tetőkertünk csapadékvíz elvezetésére, erre szolgálnak a tetőkerti elfolyók és a drain-csövezés is.

Tetőkert építésénél ajánlott speciális tetőkerti földkeveréket beszerezni. Ez könnyű, jó nedvességtartó, de a túlzott csapadékot könnyen átereszti. Tud levegőzni is -  így tökéletes a tetőkert kialakításához.

  • Az extenzív tetőkerti földkeverék összetétele: fehér tőzeg, alganit, fakéreg, ásványok, komplett műtrágyák. Fontos megjegyezni, hogy ez a tetőkerti termőföld keverék nem jó gyep alá, de pl. a "sedum fajták"j ól megélnek benne.
  • Pázsit kialaítására csak az intenzív tetőkerti kialakítás ad lehetőséget! Természetesen a földkeveréket is ennek megfelelően kell majd kiválasztani.

Kertünk megépítése előtt gondoljuk át az anyagok (termőföld, növények, készgyep, terméskövek stb.) feljuttatását a teraszra!

Anyagmozgatás tetőkert építésénél történhet daruval, lifttel, lépcsőn, elektromos csörlővel. Az anyagmozgatás után kezdődhet a tetőkert építése. Elsőként lefektetjük a dörken-lemezt, melynek a kert vízelvezetésében van nagy szerepe, erre kerül a kulé-kavics vagy kerámiazúzalék, amire jön a geotextília, majd a tetőkerti földkeverék.

Ezután feljuttatjuk a sziklakerti köveket, kerti tipegőket, növényeket, majd jöhet az automata öntözőrendszer telepítése.
A kertépítés utolsó fázisa a füvesítés, a gyeptégla lerakása.

Két dolgot kell különösen észben tartaniuk a tetőkert tulajdonosoknak:

  • környezeti tényezők
  • és az időjárás.

Míg egy normál kertnél vannak szélvédettebb helyek, egy tetőkertnél áltálában többet fúj a szél. Ezeket a környezeti tényezőket kell szem előtt tartani pl. az öntözésnél is. Így több vizet kell kapnia gyepünknek és növényeinknek, mert nagyobb a párolgás és a csapadékveszteség - előbb kiéghet a frissen füvesített kertünk.

Ezen alapkritériumokat betartva örömünk lesz tetőkertünk mindennapos használatánál.kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg