Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Gyepápolási tanácsok - gyepszőnyeg, gyeptégla karbantartás


Nem elég megtervezni, megépíteni egy kertet, karban is kell tartani. Olvassa el tanácsainkat a gyepszőnyeg karbantartásával, ápolásával, öntözésével kapcsolatban!

A gyepszőnyeg helyes öntözése

Ahogy éghajlatunk évtizedek óta egyre inkább melegszik, kevesebb csapadék jut a talajba. Ezt a vízhiányt pótolnunk kell az áprilistól októberig terjedő öntözési időszakban. A legjobb a hajnali öntözés, mert akkor a legkisebb a párolgás, így a fű a lehető legtöbb nedvességtartalmat tudja magába szívni. A tévhitekkel ellentétben nem a gyepszőnyeg gyökérzete tárolja a nedvesség nagy részét, hanem a levelei! Ezért amikor nagyon alacsonyan van nyírva a gyep, akkor a nedvességtartalmától szabadítjuk meg. Ezért rendszerint kiszárad, majd teljesen elsárgul nyáron a nagy melegben.

Szárazság idején heti több alkalommal jól áztassuk el pázsitot, hogy az minél több nedvességet (20 liter/négyzetméter) tudjon eltárolni. A túlzott öntözés következménye viszont a gyepfelület gombásodásához vezethet. Ezt orvosolni tudjuk a víz mennyiségének csökkentésével. Ha nincsen kedvünk, energiánk vagy időnk kertünk öntözésével bajlódni, telepítsünk automata öntözőrendszert, ami az év minden napján, 100%-os pontossággal végzi el helyettünk ezt a munkát.

Választhatunk több öntözéstechnikai cég kínálatából (Toro, Hunter vagy Rain Bird). Sok esetben a kerttulajdonos nem gondol a jövőre. Megtervezteti, majd megépítteti kertjét, és úgy gondolja, nem áldoz az öntözőrendszerre is. Majd saját maga fogja kézzel locsolni gyepszőnyegét, a kert növényeit. Ez a kezdeti lelkesedés többnyire néhány hónap után sajnos alábbhagy, ami a kert és elsősorban a gyep kiszáradásához vezethet. Ezután elkezdődik a gyomosodás is.  A növények és a fű legyökeresedése után a gyomosodás miatt egy szépen megépített kertet összetúrni nem eredményez szép látványt. Ha az öntözőrendszer nincs rendesen beállítva (locsolási idő és gyakoriság), különféle betegségek nyomai csúfíthatják el a pázsitot.

 

Gyepszőnyeg öntözése
Automata öntözőrendszer

 

 

Gombák és moha a pázsitban

A gyepünk elkezd mohásodni, gombásodni? Ez általában árnyékos területek túlöntözöttségénél fordul elő. Okai általában a talaj tömörödöttsége és a a tápanyag hiánya is. A gyepszőnyeg foltokban vagy csíkokban elkezd sárgulni, majd ritkulni, és felüti a fejét a nem várt gyomok arzenálja. Mohásodásnál használhatunk olyan szert, amit a gazdaboltokban könnyen beszerezhetünk magunk is (Compo, Substral gyeptrágya). A mohásodást befolyásolhatjuk még az öntözés optimális beállításával, továbbá az un. gyepszellőztetéssel, gyeplazítással.
 

 

Fűnyírás - csak száraz füvön és éles késsel

FűnyírásA rendszeres fűnyírás elengedhetetlen része a pázsitápolásnak. Tekintettel arra, hogy ez az egyetlen olyan tevényenység melyet mi magunk kell, hogy elvégezzünk heti rendszerességgel: saját lelkiismeretes munkánk a gyepszőnyeg optimális fejlődéséhez elengedhetetlen!

Különösen fontos, hogy a nyár beálltával a fűnyírását minden esetben a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban végezzük. Tűző napon a levágott gyep teteje - amiben a növény a nedvesség nagy részét tárolja -, kiszárad, tönkremegy.

Ez a filcesedés, amit okozhat még a fűnyíró életlen kése is. Ebből kifolyólag éleztessük meg a fűnyíró kését minden szezon előtt! és Biztosak lehetünk benne, hogy a rendszeres fűnyírást a pázsit meg fogja hálálni.
 

Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés főleg tápanyagszegény területeken ajánlott évente 2-3 alkalommal. Ennek ajánlott időszakai: tavasszal (március és június), majd ősszel (szeptember és október). A gyepszellőztető hasonló szerkezet, mint a fűnyíró, de apró kis kései egy tengelyen mozognak függőlegesen és a talajba kaparnak, azzal megmozgatva a felső réteget, kiszedve belőle az elhalt, elsárgult fűnyesedéket az un. "filcréteget".
 

Gyeptrágyázás

A pázsitápolás szintén fontos része a gyeptrágyázás, amit granulátum formájában, kézzel, egyenletesen szórva a fűre juttatunk. A gyeptrágyát minden esetben alaposan locsoljuk be a talajba! Vannak azonnal oldódóak, és vannak hosszantartóak, melyek 3 hónapon keresztül fejtik ki a hatásukat, ezzel biztosítva a gyepszőnyeg folyamatos, és tartós hibátlan megjelenését.

 

Gyeptrágyázás előtt
Gyeptrágyázás
Gyeptrágyázás után

 

Gyomok a fűben

Ha a gyep sűrű, zöld és egységes, akkor a gyomok sem fognak tudni megtelepedni közötte. A gyepszőnyeg sűrűsége, teltsége függ az öntözéstől, a napfénytől, a gyeptrágyától, a gyepszellőztetéstől és a fűnyírástól is. Mindezek hiányában a pázsit ritkulni, sárgulni kezd és megjelennek a gyomok.

Kisebb mennyiségű gyomokat, un. szelektív gyomírtószerrel semlegesíthetünk. Ezt permetezőgépbe keverve egyenletesen juttatjuk a gyepszőnyeg felületére. A Fűnek nem lesz baja, mivel egyszikű a gaz pedig kétszikű növény, így a gyomirtó szer hatására csak a gyom pusztul el.
 

 

Kártevők a pázsitban

Ügyeljünk még a kártevő rovarokra is! Legnagyobb ellensége a pázsitunknak a lótücsök, ami a föld alatt él, és a fű gyökérzetével táplálkozik. Kései felismerésénél akár végzetes károkat is okozhat gyepszőnyegben. Mindenképpen hívjon szakembert!
 

Füvesítés gyepszőnyeggel - kérjen árajánlatot!

Nem szeretne kockáztatni? Gyommentes üdezöld pázsitra vágyik? Kérjen árajánlatot a CiprusKerttől!


Kapcsolódó oldalak

kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg