Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Sziklakert építése - Hogyan készül a sziklakert?

 

A sziklakert helye a kertben

Minden kert más és más, tartsuk ezt szem előtta sziklakert kialakításánál. Tervezésénél figyeljünk néhány dologra! Kerüljük a szeles, huzatos helyeket. Lehetőleg napos és nyílt területre építsük, ne fák és magasabb bokrok alá, mert az őszi lombhullásnál nehéz lesz a karbantartás. Egy nagyobb esőnél a lezúduló vízcseppek szétmoshatják a növényeket vagy a dekoráció,t ezért kerüljük az erősen vizes területeket! A lankás, lejtős részek tökéletesek az építésére. A talajminőség szinte mindegy az építés szempontjából. A sziklakert két meghatározó alkotóeleme a kövek és a növények, évelők.
Sziklakert Sziklakert a kerti tó mellett Sziklakert félárnyékban

 

A sziklakert köveinek típusai

Befolyásoló tényező sziklakert építésénél a környezetünkben található kövek fajtája. A sziklák lehetnek: gránit, andezit, bazalt, dolomit, mészkő, vagy homokkő. A sziklakerti évelők nem kedvelik a meszes kőfelületeket, inkább a vulkanikus köveket szeretik. Ilyen pl. a gránit. Ez világos színárnyalatú kő, de vannak sötét színűek is, mint a bazalt és az andezit. Ha kertünkben természetes környezetükben fordulnak elő ezek a kövek, akkor egyszerű dolgunk van. Ami pedig a formákat illeti: a szabálytalan alakú és formájú kövek éppúgy megfelelnek, mint a szabályosak.

Néhány kődarab egymásra rakásával, majd növények beültetésével is építhető sziklakert. A kiemelkedő növényágyakat is szegélyezhetjük sziklákkal, nagyobb kertekben akár egy kerti út két oldalára emelhetünk szurdokszerű építményt. Építhetünk lépcsős elrendezésű sziklakertet is.

 

Sziklakert építése

A sziklakert pontos helyét kijelöljük, majd megtisztítjuk a gazoktól, kövektől. Kb. 30cm-es alapot készítünk, ami annak vízelvezető funkcióját tölti be. Ebbe az alapba rakhatunk kavicsot, köveket vagy murvát. Ha beszereztük az  építéshez a fontos alapanyagokat, - köveket, termőföldet, sziklakerti évelőket és a talajkeveréket, ami murva és homok egyvelege - akkor kezdődhet a munka!
A sziklakert építése nagyban függ a terepviszonyoktól.
Sziklakert építés - Balatonfüred Siófoki sziklakert Varázslatos sziklakert Budapesten
Ajánlott lankás, dombos, teraszos kertben, de sík területen is kivitelezhető egy szép szikla kupac, ami szintén természetesnek hat, főleg egy kerti tó szomszédságában.
Mesterségesen kell kialakítani, de mégis úgy, hogy természetesnek tűnjön. Akkor lesz természetes, ha az adott tájra jellemző terméskő fajták rendezetlen lerakásában gondolkodunk. A kövek közötti réseket, nagyobb lyukakat termőfölddel tölthetjük fel, és ebbe kerülnek a beültetésre váró növények. A sziklakert növényeinek a D-K-i tájolás a legideálisabb.
Támfalat általában olyan területeken kell építeni, ahol nagyobb földtömeget kell megtartani. A támfal készülhet fából, terméskőből vagy betonból. Hasonlóan a sziklakertekhez, a közöttük keletkező résekbe növényeket ültethetünk. Jellemzően lépcsős kialakítású kertekben alkalmazunk támfalakat, ahol akkora lejtése van a teleknek, hogy nem lehet máshogy kihasználható területet nyerni.

A sziklakert növényei a meszes talajkeveréket kedvelik. Fontos a talaj vízáteresztő képessége is. Ezt könnyen kipróbálhatjuk egy vödör víz segítségével. Öntsük a kevert talajra a vizet! Ha átfolyik rajta, akkor tökéletes, ha nem, akkor változtassunk a talajkeverék arányán. Az előkészített talajkeveréket a sziklák közé nyomjuk, amibe jönnek majd a növények. Nagy sziklakertnél alakítsunk ki teraszokat az évelők különböző méretei miatt. Itt 3 - 4 követ is egybeépíthetünk, így nagyobb teret hagyunk a növények számára.
Ne építsünk földkupacot arra helyezett kövekkel, mert egy év után megsüllyed a sziklakert váza!

 

Növények és évelők ültetése

Sziklakerti növényeket az év bármely szakaszában lehet ültetni. A növényeket legegyszerűbben a sziklahasadékokba lehet beültetni. Ültetésnél tartsuk szem előtt a növények későbbi méreteit! Fontos a növények ismerete: mit szeretnek, hogyan érzik jól magukat, mennyi a fény és vízigényük. Ültetés után alaposon locsoljuk meg a növényeket!

 

Növények díszítése, takarása

A talaj takarása történhet apró kőzúzalékkal, vagy mulccsal (közismertebb nevén fenyőkéreggel). Funkciójuk egy és ugyanaz: díszítenek, a talajban tartják a nedvességet, és a gyomokat sem engedik a felszínre törni.


Kapcsolódó oldalak

kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg