Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

A tóépítés menete - kerti tó, patak és csobogó


 

Kerti tavak tervezése

Tóépítés előtt gondoljuk át, tervezzük meg alaposan, milyen funkciót szánunk tavunknak. Központi helyre tesszük, vagy más tervünk van? Gondoljuk át azt is, hogy hogyan illeszkedik majd bele a már kész kertbe. Mekkora tavat szeretnénk? Telepítsünk bele díszhalakat is? Szabályos vagy szabálytalan legyen? Legyen készen vásárolt, vagy ásott-, fóliás tavat építtessünk?


A kerti tó fekvése, elhelyezkedése

Ajánlott félárnyékos helyet kinézni, főleg ha halakat is szeretnénk. Tavunk önálló részét is képezheti kertünknek, de lehet egy külön kialakított pihenősarok része is. A nyári nagy melegek miatt meg kell akadályozni a túlmelegedést. Tegyük félárnyékos helyre! Nem is beszélve arról, hogy tónövényeink egy része is szereti az árnyékot. Ügyelnünk kell az összhangra. Ne legyen kis kertben túl nagy tó, vagy fordítva!
Kerti tó csobogóval Egyszerű kerti tó

Készíthetünk nagyobb tavakat kiváló Oase tófóliából, melynek formája teljesen a saját igényeinktől függ. Választhatunk kisebb, előre gyártott kerti tavakat, melyek kialakított formában kaphatók. A tófóliás építés nagy előny a számtalan forma kialakításának lehetősége, - látványtótól a fürdőtóig. Minél nagyobb a kerti tó, annál nagyobb esélye van a természetes, un. "ökoszisztéma - egyensúly" kialakulásának. 9 - 10 m3-es méret felett már öntisztulást tud produkálni, tehát elkerülhető az algásodás.

 

A tófólia típusai - miből készülhet a kerti tó?

 • hagyományos tófólia: polietilén, ami nem túl népszerű, nem tartós és sérülékeny is. Nem áll ellen a hőingadozásnak sem, és az UV sugarakat nem viseli sokáig.
 • a pvc fólia: megfizethető ár - érték arányú fólia. Élettartama kb. 10 év, ami sokban függ rendeltetésétől. Rugalmasságát az évek során veszíti el, főként a nap kártékony hatásaitól. Ennek ellenére ez a tóépítés legelterjedtebb technológiai kelléke.
 • gumifólia: 20 - 30 évig megtartja rugalmasságát, nagyon jól felveszi a kiásott tómeder bármely formáját.
 • régi korok nagy stílusa: a betonból készített szabályos formájú medencék. Manapság nem túl elterjedt tóépítési forma.
 • az előre gyártott kerti tómedencék, kisebb "minikertek" ékkövei lehetnek, összhangban egy mögé épített csobogóval párosítva. Ezek élettartama 20-30 év.

 

A tóépítés menete

Miután eldöntöttük, hogy kész tómedret vásárolunk-e, - vagy belevágunk a tófóliás építésnek: nézzük át  a tóépítés folyamatait!
 • Semmiképpen se géppel ássuk ki a medret! A munkagép nem tudja a beültetendő növényeink ültetőgödrét kialakítani.
 • A kiásott tómederből szedjük ki a kiálló, hegyes, éles köveket, építési törmeléket (kibökheti tófóliánkat). A tómeder kialakításánál ügyeljünk az "ültetőpadok" kialakítására, mert minden növény más és más vízmélységben szeret élni. A tóépítés nem pusztán "hétvégi gödörásás"!
 • A kialakított tómedret, és ültetőgödröt alaposan tömörítsük meg, mert nagyobb tavaknál (5-10 m3) nagy a víz súlya, nyomása.
 • Ügyeljünk a kerti tó vízszintjének pontos kialakítására! Ha az egyik oldal alacsonyabb, ott a feltöltést követően a víz kifolyik.
 • Teríthetünk a tómeder aljára 5-10 cm homokot (ajánlott, ha túl törmelékes a kiásott tómeder), majd un. geotextíliát fektetünk a tófólia alá.
 • Ezután terítjük le a tófóliát. Megkezdjük a feltöltést (minden esetben hálózati vízzel!), főleg halak telepítése előtt, hogy mindenfajta baktériumtól és szennyeződéstől mentes tiszta vizünk legyen.
 • Ha a feltöltés során a víz hozzányomja fóliát a mederhez, akkor kézzel tudjuk az esetleges gyűrődéseket elhajtani.
 • A part és a tó között hagyjunk egy rész tófóliát (30-50 cm), aminek a végét a föld alá fordítva beágyazzuk a talajba. A feleslegessé vált részeket szikével vagy egy éles késsel levághatjuk.
 • Az elektromos rendszerről sem szabad megfeledkeznünk (tóvilágítás, tisztítószivattyú, szökőkút), nagyobb tavaknál az állandó vízszint biztosítása: automatizált utántöltő rendszer beépítése szükséges.
  A tóépítés menete
  A tóépítés utolsó fázisa
  A kész kerti tó

 

Tópart kialakítása

Alakítsuk ki a tóépítést követően a környezetet! Elsődleges szempont az egyszerűség, de mindenképpen a célszerű kialakítás.
 • Építhetünk kavicsos partot elsősorban díszkavicsból. A méret lehet 0.5-55 mm-ig, fehértől egészen színesig. Ügyeljünk az éles, hegyes kavicsokra! Ne tegyük a vízbe, mert felsértheti a tófóliát! Ennek elkerülése végett célszerű a fólia és a kavics közé geotextíliát tenni.
 • Gyepszőnyeg telepítése, ami természetesebbé teszi a tavat, de belefolyhat a gyep alatti föld, ami káros hatással lehet annak tisztaságára.
 • Sziklák: segít a lápos rész (un. "Lápkert") kialakulásában. Nagyon tetszetős formát ad a kerti tó küllemének.
 • Fából: környezetbarát, de kezelést igényel
A tópart kialakításánál ügyeljünk a tófólia elhelyezésére. Magasabban helyezzük el a fóliát és vele a partunk anyagát, mint a víztükör szintje! Ez megakadályozza a későbbi vízszivárgást.

 

Halak a kerti tóban

Elengedhetetlen a halak jelenléte! Ők adják meg a tó pompáját. Tisztítják a tó vizét, a szúnyoglárvákat megeszik. A választásnál figyelembe kell venni a tó méretét, mert ha hűl a víz, hőmérsékletük is csökken, anyagcseréjük lassul. Nem szabad a hideg vízben etetni őket. Melegben felgyorsul mindez, ezért fokozottan pótolni kell az oxigént is. (csobogók, patakok, szökőkutak építésével). Legelterjedtebbek nálunk a Kínából származó aranyhalak.
 • Közönséges aranyhal
 • Közönséges üstökös
 • Arany jászkeszeg
 • Aranyszínű kele
 • Cifra aranyhal

 

Csobogók, vízesések, patakok

Hasonló szempontok alapján kell mérlegelni a csobogó megtervezését, majd kialakítását is, mint a tóépítést. Méreteiben összhangra kell törekedni. Ne legyen túl nagy vízesésünk a tóhoz képest, és fordítva sem. Szerencsések azok, akiknek lépcsős, vagy rézsűs kialakítású kertjük van. Ebben az esetben adottak a természetes terepviszonyok. Nagyobb lejtés esetén több vízesést tudunk építeni, alacsony dőlésszögű terepnél nagyobb patakot

Anyagtekintetében előre gyártott patakelemek is rendelkezésre állnak. Ezek kicsit mesterkélt külleműek, és bizony nem olcsók. Nagyobb teret enged fantáziánknak a patakfólia, amiből kedvünkre építhetünk csobogót. Először a talaj kialakításával kezdjük el a csobogó építését. A patakfólia leterítése előtt homokot és geotextíliát helyezzünk a kialakított patakmederbe. A víz útját sziklákkal, kövekkel, kaviccsal tudjuk befolyásolni, megtörni, ami gyönyörű látványt, és az eredeti vízesés hangjátékát adja majd vissza.

Ne felejtsük el a szivattyú, és slag elhelyezését sem! Utóbbit általában a patakmeder oldala alá rakjuk be. A vízesések 30-100 liter/perc vízigénnyel bírnak, és folyamatos igénybevételnek vannak kitéve. Ezért kell speciális tószivattyút beépíteni. Nem jók az olcsóbb házi szivattyúk, csak időszakos megoldást hoznak és magas energiaszükségletük miatt használatuk nem kifizetődő.


Tóépítés - kérjen árajánlatot!

Nem akar kockáztatni? Egyedi tavat szeretne korrekt áron? Tóépítésre kérjen árajánlatot a CiprusKerttől!


Kapcsolódó oldalak

kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg