Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Automata öntözőrendszer telepítés garanciával


Ha a kerttervezés során nagyjából már megálmodtuk kertünket, kiválasztottuk kerti növényeinket, eldöntöttük, hogy gyepszőnyeg vagy kézileg, fűmag szórással teremtünk zöld környezetet magunk köré, mindenképp - még a kertépítési munkálatok megkezdése előtt - gondoljuk át kertünk, gyepszőnyegünk öntözési tervét. Tudjuk-e és akarjuk-e majd saját kézzel, hálózati vízről locsolni gyepünket, növényeinket?

Ha az időjárás megkívánja, akár órákon át, napjában többször is öntöznünk kell. Gondoljunk bele, mennyi időt és energiát megtakaríthatunk egy automatikus öntözőrendszer segítségével! Az öntözés kellemetlenségein, egy öntözőrendszer előnyein még a kerttervezés előtt gondolkodjunk el!

Automata öntözőrendszer a mindennapokban

Az automata öntözőrendszerek segítségével ügyelni tudunk arra, hogy növényeink, gyepünk ideális vízmennyiséget kapjanak - az adott évszaknak megfelelően. A jól legyökeresedett növények ellenállóbbak lesznek a természettel és a kártevőkkel szemben is. Az kézi öntözésnél egyenletesebben juttatják a csapadékot az öntözendő területre. Nem kell naponta órákat locsolgani. Az automata öntözőrendszer nem látszik a fűben, nem áll ki a földből. Teljesen a talajba süllyesztett, így nem zavar minket a pihenés vagy játék ideje alatt. Továbbá nem akadályozza a fűnyírást, a gyep, karbantartását sem. Mivel egyenletesen juttatja ki a vizet, így még takarékoskodhatunk is. Precízen és pontosan beállítható megfelelő szögbe, magasságba és távolságba a szóráskép, így nem locsol azon területeken, ahol nem ildomos: járda, kocsibeálló, házfal stb. Az öntözőrendszerek tartozéka az esőérzékelő, ami automatikusan kikapcsolja az öntözést, ha esni kezd az eső. Így nyugodt szívvel akár hetekre is magárahagyhatjuk kertünket.
Automata öntözőrendszer
Automata öntözés
 

Az öntözővizet, amivel az automata öntözőrendszer működik, több helyről is nyerhetünk:
  • hálózati vízforrás
  • fúrt kút
  • ásott kút
  • ciszterna
Az öntözőrendszer élettartama magas, kezelése, karbantartása egyszerű. Telepítése után az ingatlan értéke is növekszik.

 

Az automata öntözőrendszerek tervezése

Öntözőrendszerek tervezésénél a következő adatokra van szükség: Tudnunk kell a rendelkezésre álló víz nyomását (bar) és mennyiségét (liter). Ezután tudjuk kiszámolni, hogy a kertben mennyi öntözőzóna, illetve hány darab mágnesszelep, kötőidom, cső, stb. szükséges.  Hálózati víznél a statikus víznyomás, és a vízóra típusa határozza meg a zónáinak számát.

 

Az automata öntöző KPE csövei, mágnesszelepei, alkatrészei

A dinamikus víznyomás - a csőben mozgó víznek a nyomása - mindig kisebb, mint a statikus nyomás. Ez a dinamikus nyomás fogja az öntözőrendszer szórófejeit kiemelni a földből és meghatározni, milyen messzire öntöz egy bizonyos szórófej. Nem mindegy, mennyi vizet szeretnénk a csövekben a zónák végéig eljuttatni. Minél hosszabb ez a távolság, minél vékonyabbak a KPE csövek, annál nagyobb lesz a nyomásveszteség. Így csak kevés szórófejet köthetünk ugyanarra a locsoló zónára. Ajánlatosabb nagyobb átmérőjű, kicsivel drágább KPE csővel szerelni. Így kisebb lesz a nyomásveszteség és több szórófejet is elbír öntözőrendszerünk egy-egy zónája.

Az öntözőrendszer zónáit mágnesszelep vezérli. Nyitja, és zárja a köröket, amit a vezérlőből beérkező kisfeszültségű, 24 V-os áram vezérel. A mágnesszelepek, és a vezérlőautomatika elektromos kábeleken keresztül kapcsolódik egymáshoz. Az automatikában állítjuk be az öntözési időt, a víz mennyiségét, az öntözendő napokat.

Az öntözőautomtikához csatlakozik szintén kábelen keresztül az esőérzékelő. Ez a kicsiny szerkezet érzékeli az időjárást. Ha esett az eső, akkor az esőérzékelő letiltja az automata öntözőrendszert, és vár a szárazabb időre.
Mikor ez bekövetkezik, küld egy jelet, amire újra elkezdődhet az öntözés. Létezik un. "időjárás - érzékelő" is, ami költségesebb ugyan, de pontosabb adatokat szolgáltat. A mágnesszelepeket un. szelepaknában kötjük össze a belefutó vízcsövekkel. Ez egy kb. 40x60 cm-es zöld, műanyag doboz, ami a talajba van beépítve. Ezért semmilyen akadályt nem jelent a gyep rendeltetésszerű használatakor.

Hunter X-Core vezérlőautomata Hunter PGV mágnesszelep

 

Az automatikus öntözőrendszer szórófejei

Vannak nagy, un. "rotoros" szórófejek. Ezek a nagyobb gyepterületek öntözésére valók. Minél messzebbre kell ellocsoltatni, annál nagyobb nyomásra, és ezzel együtt nagyobb vízhozamra van szükségünk. A spray fejek, a kisebb területek, pl.: járdák melletti gyepek, ház és a szomszéd kerítése közötti kisebb fűcsíkok öntözését szolgálják. A mikroszórók a legképtelenebb, apró területeket tudják beöntözni, vagy sziklakertbe telepíthetőek. A csöpögtető cső, és csöpögtető gomba növényeink, pl.: tujasor, sövények, sziklakertek, cserjék, fák öntözésére, csöpögtetésére valók. Jó tudni: ahol nincsen elegendő hálózati víznyomás, ott nyomásfokozó szivattyú beépítésével küszöbölhető ki a probléma.

Hunter esőztető szórófej Hunter rotoros szórófej


Akciós öntözőrendszer telepítés - kérjen árajánlatot!

Ha nem akar kockáztatni vagy vesződni a beszerzéssel, de szeretne egy profi automata öntözőt kedvezményes árakon, akkor a komplett kiépítésre kérjen árajánlatot a CiprusKerttől!


Kapcsolódó oldalak

kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg