Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Kerti tavak gondozása, ápolása és téliesítése


 

A kerti tó gondozása

Egy jól megtervezett, és kivitelezett kerti tó gondozása nem olyan megerőltető feladat, mint ahogy azt sokan gondolják. Az év nagy részében örömet, és szépséget visz életünkbe. Kis odafigyelést és szeretetet kér csupán cserébe. Legyen célunk a tó vizének tisztasága, egyensúlyának elérése! Növényeink állapota hamar megmutatja ennek ellentétét. Halaink sem érzik jól magukat az ilyen zavaros, oxigénhiányos közegben. Beindul a víz algásodása (pl. zöld, fonalas alga), ami a vízminőség romlásához vezethet. Segíthetnek, az un. "biológiai szűrők". Évek alatt iszapréteg keletkezik tavunkban (falevél, fűnyesedék, tónövény nyesedék, halpiszok) Ekkor az egész tavat ki kell tisztíttatni úgy, hogy a legkisebb kár se keletkezzen az élővilágában. Növényeinket szakszerű beültetés után néha kell egy kicsit ápolnunk: ősszel visszametszenünk, így tökéletesen szaporodhatnak. A halak teleltetéséhez az optimális vízmélység kerti tavaknál 1-1.2 m. .Nagyon hideg tél esetén 80cm a fagyhatár. A halaknak vághatunk léket is, amin keresztül oxigénhez juthatnak. Ha fenyőágakkal fedjük be a léket, kisebb a visszafagyás veszélye.

Telepíthetünk különféle vizi motívumokat: szökőkút, vízesés, patak, csobogó. Szerepük a tó életében az oxigén termelése (vízcseppek hatalmas felületen érintkeznek a levegővel, ezáltal fokozzák az oxigénellátást).
Ügyeljünk a méretekre a tószivattyú kiválasztásánál, mivel a tó későbbi tisztasága múlik rajta. Sok bosszúságtól óvjuk meg magunkat. A vízszivattyút sosem helyezzük a tó aljára, mert az iszaposodás folyamán eltömődik és a későbbiekben nehéz lesz tisztítani, kezelni. A szivattyúhoz szerelhetőek, un. mechanikus szűrő berendezések is.

 

Tavak téliesítés

 • Kertünkbe beköszönt az ősz a nappali átlaghőmérséklet 10 fok alá esik,ekkor kezdjük kerti tavunk téliesítését. Aranyhalaink a tó aljára húzódnak, láthatóan lassulni kezd életfunkciójuk ekkor az etetést abba lehet hagyni.
 • A tónövények elhalt leveleit, a kertünkből lehullott falevelek maradványait alaposan távolítsuk el!
 • A tószűrő téliesítésénél vegyük ki a szivacsot, tisztítsuk meg majd száraz helyen tároljuk! A szűrőházat kiszereljük majd fóliával takarjuk. Ha UV-C előszűrős készülékünk van szereljük ki és száraz helyen tároljuk!
 • A tószivattyút - áramtalanítást követően - 50cm mélységben a vizben hagyhatjuk.
 • Ha vannak halaink is, elhelyezhetünk egy un. befagyásgátló készüléket .A készülék hiányában a befagyást követően finoman léket kell vágni a víz felszínén, de úgy, hogy a tófólia meg ne sérülhessen és a halak téli nyugalmát ne zavarjuk meg!

 

Kert tó ápolószerek

Elengedhetetlen a víz egyensúlyának fenntartása. Az elektromos berendezések mellett, további kiegészítőkre is szükségünk lehet tavunk ápolásánál.
A kerti tó ápolószerei mára már természetes anyagokból állnak: ezek a baktériumkultúrák.
Célszerű szakember véleményét kikérni a vegyszeres kezelésénél, mert annak rendszertelen használata az élővilágában is kárt tehet.
Néhany példa a hatékonyabb ápolás érdekében:
 • Oxigenstabilizálók: a tófenekén hat és megakadályozza az élő szervezetek számára a veszélyes gázok keletkezését.
 • Tóiszap eltávolító: nagy teljesítményű baktériumok segítenek a tófenéken összegyűlt szemét lebontásában.
 • Indító baktériumok: pótolja a kerti tó hiányzó baktériumait,így gyorsítva meg a tó biológiai egyensúlyának kialakulását.
 • Fonalasalga megsemmisítő: megszűnteti majd meggátolja további növekedésüket.
 • Tótőzeg: csökkenti majd alacsonyan tartja a kerti tó PH-értékét.
 • Árpaszalma: algaevő planktonok szaporodásával pusztítja az algákat.

 

Tavak vízminőség

Ha kerti tavunkban a kialakult természetes egyensúly felbomlik, még sok esetben vissza lehet állítani. Nem a tó vizének átlátszósága határozza meg annak tisztaságát.
 • Kémhatás: a tó vizének kémiai minőségét a PH-érték jellemzi, amit lakmuszpapírral bárki nyomon követhet. 6.5 - 8.0 közötti érték a megfelelő. 8.5-nél már fennál a mérgezés veszélye, cseréljük a tó vizét!
 • Hőmérséklet: kerti tavak esetében 20-25 °C között az ideális hőmérséklet.
 • Oxigén: hiányát okozhatja az algák elszaporodása, tónövények ritkulása, a hőmérséklet emelkedése. A kerti tó oxigénellátását tónövények ültetésével, patak, szökőkút, csobogó építésével oldhatjuk meg.
 • Nitrogén: szerves anyagok bomlásánál ammónia keletkezik majd a baktériumok segítségével nitritté majd nitráttá alakul.
 • Foszfor: a tónövények tápanyaga, ha sok van algásodáshoz vezet. Kerti tavak esetében fűnyesedék falevelek az okozói. A tómeder üledékében a foszfor így felhalmozódik.

 

Az algásodás

A fonalas algák sekély vízben jelennek meg elsőként, még elszaporodásuk előtt ki kell irtani őket! Kedvez nekik a szép, átlátszó, tiszta víz, mert a tófelületen teljes méretében rendelkezésükre áll a szaporodáshoz elengedhetetlen napfény. Árnyékolással kiküszöbölhető ez a folyamat. Ha mégis beindul a szaporulat érdemes algaölő szereket alkalmazni. A tóépítés után 1-2 hét alatt kitisztul a víz, ilyenkor a növények lassan veszik magukba a tápanyagokat és a baktériumok elszaporodásához idő kell.


Tóépítés - kérjen árajánlatot!

Nem akar kockáztatni? Egyedi tavat szeretne korrekt áron? Tóépítésre kérjen árajánlatot a CiprusKerttől!


Kapcsolódó oldalak

kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg