Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Kerttervezés - a kertépítés alapja


Minden korosztály számára mást jelent a kert, annak használata és karbantartása. Az idősebbek szeretik idejük nagy részét a kertben tölteni. Gondoljunk itt a fűnyírásra, növények metszésére, virágok ültetésére, veteményeskert ápolására, vagy az öntözésre. A középkorosztály és a gyermekek számára a kert nyújtotta örömök és játék a domináns. Pihenés a gyönyörű gyepszőnyegen, úszás a medencében. Élvezni a napsütést, a fák, madarak, a víz hangját. Általuk kertje még szebb lesz.

Kerttervezés és kertépítés - Balatonalmádi
Kerttervezés és kertépítés Balatonalmádiban
Kerttervezés és kertépítés - Balatonfüred
Kerttervezés és kertépítés Balatonfüreden

 

A kerttervezés menete

Mielőtt nekiállna álmai kertjét megépíteni, a legjobb eredmény érdekében nagyon fontos egy részletes kertterv elkészítése. A kerttervezés során találkozik a megrendelő elképzelése, terve, álma a szakember (kertépítő, kertépítész) ötleteivel, tanácsaival. Törekednünk kell a ház és a meglévő növényzet (fák, cserjék, térburkolatok) harmóniájának elérésére. A kerttervezés minden esetben egy helyszíni felméréssel kezdődik.
Az alábbi tényezőket ismernünk kell már a kerttervezés előttt:
  • domborzati viszonyok (sík terület, lankás, dombos)
  • talaj szerkezetének, minőségének szemrevételezése
  • kertünk tájolását (árnyékos, félárnyékos, napos)
  • a meglévő növényzet, burkolatok, tereptárgyak stb. összeírása
  • a Megrendelő igényei, elképzelései

A kerttervezés során elengedhetetlen az építtetővel való többszöri találkozás, egyeztetés - tervezésekor szükséges ötletek papírra vetése. Ha elkészült a vázlatterv a kertről, a megrendelő megkapja a növénylistát az ültetendő növények kiültetési tervével.

Kerttervezés
Profi kertterv
Egyszerű kertterv

Ne feledkezzünk meg a növények öntözéséről sem! Miután az elképzelések papíron vannak, beszélnünk kell az öntözésről is!. Az automata öntözőrendszer fogja biztosítani növényeinek optimális vízigényét. Mindezek után már csak az árajánlatot kell átnéznünk, hogy milyen műszaki tartalmat kapunk a pénzünkért. Sok esetben egy olcsóbb árajánlat hosszú távon nagyon sok plusz pénzünkbe kerülhet. Alaposan mérlegeljük, kivel építtetjük meg álmaink kertjét! 
Ismerje meg az automata öntözőrendszer előnyeit!


Ha megvan a kerttervezés, jöhet a kertépítés!

Jó, ha készítünk egy ütemtervet az egyes munkafolyamatainak pontos sorrendjéről, a kivitelezés várható időtartamáról. Első lépés a tereprendezés. A gyomokat alaposan el kell távolítani. A későbbiekben sok fejtörést okozhatnak új gyepünk növekedése közben, mikor elő- előtűnnek a nem szakszerűen irtott gyomok. Tudni kell, hogy csak gyökerük eltávolítása után pusztulnak el véglegesen. Ez azt jelenti, hogy a lekapált területen, ahol nem volt előtte vegyszeres gyomirtás, újra előbújik a gaz. Nem lehet kapával kiirtani, mert csak elvágjuk a gyökérzetét, és még több fog nőni. Tehát a megoldás: totális, vegyszeres gyomirtás. Ezután megkezdődhet kertünk terepszintjeinek kialakítása, amivel párhuzamosan folyhat a különböző építmények építései, földmunkái.
Kerttervezés és kertépítés - Budapest (Budafok)
Kerttervezés és kertépítés Budapest Budafok
Kerttervezés és kertépítés - Siófok
Kerttervezés és kertépítés Siófokon

 

Térkövezés, térburkolás - utak és járdák építése

A kert út készülhet fából, betonból, térkőből, terméskőből, díszkavicsból, gumiból. Mindegyiknek alaposan alá kell dolgozni! 15-20 cm mélységben kiássuk a földet, majd vízmérték segítségével kialakítjuk a szintet. 12-20-as szemcsenagyságú murvát terítünk a térkő alá, amit utána megdöngölünk. Több szerepe is van ennek a murvakőnek:
  • talajvíz elvezetése
  • fixen áll a térkő, nem fog a későbbiekben megsüllyedni.
Ezután 4-5 cm , 0,5-ös szemcsenagyságú murvával kihúzzuk az un. tükröt, és elkezdjük lerakni a térkövet. Közötte fuga alakul ki, amit térkőhomokkal, vagy cementes rostált murvával töltünk ki.
Ismerje meg a térkövezés, térburkolás menetét!


Kertvilágítás

Akinek nincsen ideje nappal élvezni kertjének hangulatát, nyugalmát, az élvezze éjjel! Ezért ne feledkezzünk meg a kertvilágítás kialakításáról sem a kertépítés során! Az éjszaka sötétjében elengedhetetlen a közlekedést elősegítő, világítótestek elhelyezése, melyekkel életre kel a sötétségbe burkolózott kert. A kertvilágítást célszerű az automata öntözőrendszer telepítésekor kiépíteni. A kábeleket mindig lépésálló gégecsőbe húzzuk bele, majd az automata öntözőrendszer kiásott vízvezeték árkába helyezzük le. A kábelek, vezetékek cseppet sem zavarják a fenntartási munkákat, így zavartalanul élvezhetjük a pihenés minden percét. A kertvilágítás vezetékeit általában az utak, járdák, burkolatok mellé vagy alá helyezzük el. A kertvilágítás berendezéseit oda telepítjük, ahol az ember a legtöbbet közlekedik, ahol a kertben ideje javát tölti. Ezeket az "ösvényeket" növény ágyásokkal tehetjük látványosabbá, hangulatosabbá. Az ágyásokat a korábban készített kertterven szereplő formában, és módon alakítjuk ki! Mert évek múlva a rosszul megépített kertből akár "őserdei dzsungel" is lehet.


Profi kerttervezés - kérjen árajánlatot!

Nem akar kockáztatni? Profi kerttevet szeretne? Táj- és kertépítész mérnök kolléganőnk mérsékelt árakon tervezi meg az Ön álomkertjét is!, Kerttervezésre kérjen árajánlatot a CiprusKerttől!


Kapcsolódó oldalak

kertépítés ajánlat kertépítés akciók
Ugrás a lap tetejére
Komplett kertépítés Budapest és a Balaton körül is! Füvesítés, gyeptégla és automata öntözőrendszer telepítés.
Bízza ránk! - Mindenünk a kert! l
© www.kertepites-gyepszonyeg.hu 2024
www.netcube.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, online marketing. Irányt mutatunk, megoldást kínálunk!
Kertépítés-gyepszőnyeg